BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Followers

Popular Posts

16 December 2010

Cerita Rahsia (Bahagian 1)

Bismillahirahmanirahim.

Jika ini cerita rahsia, maka kini ianya bukan rahsia lagi.

Cerita ini cerita sembunyi-sembunyi. Diceritakan dengan berbisik-bisik agar tidak diketahui yang lain. Ini cerita rahsia. Yang tidak pernah aku ceritakan. Yang pernah mendengar mungkin hujan dan awan yang kebetulan menjadi peneman. Makhluk Tuhan terutamanya manusia tidak pernah mengetahui cerita ini. Ini cerita pelik, misteri dan penuh rahsia.

Setelah berpuluh tahun, cerita ini disimpan kemas dalam balutan hati, diperam dalam jiwa. Cuma diketahui akal sekali-sekala. Itu ketika jiwa sudah tidak betah menahan lalu meminta bantuan akal mencari tempat terbaik bercerita rahsia. Setelah bertenang, meminta jiwa dan akal senyap seketika, keputusan paling mengejut diambil. Aku akan menceritakan rahsia yang selama ini degil kusimpan kepada semua. Muktamad.

Kalau ditanya sebabnya, tiada sebab yang dapat dinyatakan. Mungkin tidak dapat lagi ditahan, maka rahsia ini perlu segera dilontar. Biar diketahui semua. Tidak mengapa. Asal saja jiwa tidak merana dan aku sendiri tidak mahu mati bersama rahsia. Bertahun lama aku tekal memegang rahsia tetapi hari ini segalanya seolah-olah hilang saktinya.

Pernah dahulu aku hampir membongkarnya. Hanya kerana air mata. Aku memang kalah dengan air mata. Sukar benar menahan rasa apabila diberi tangisan. Mujurlah, ketika itu belum masanya diberi Tuhan. Aku gagal menceritakannya. Lalu, aku segera mengajar diri agar jangan mudah terpedaya dengan air mata. Kelak, rahsia ini akan kubongkar dek air mata yang setitis dua cuma.

Sampai di sini dahulu warkah rahsia. Akan kuceritakan seterusnya di warkah mendatang.

Wassalammualaikum.

0 comments: