BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Followers

Popular Posts

20 November 2013

Memoir Sekolah #4 : FUCK dan DOG

Bismillahirahmanirahim.

Sebelum apa-apa, jangan maki saya. Tajuk ini bukan bersifat menghina mana-mana pihak atau agama tetapi melibatkan satu perkara yang amat penting dan kadangkala terlepas dari pandangan masyarakat khususnya guru dan ibu bapa.

Kisah pertama :

Ketika itu, saya sedang mengajar di sebuah kelas pada suatu petang yang dingin. Menanti murid menyiapkan evidens dengan penuh kesabaran, mata saya tertancap pada pergelangan tangan seorang murid lelaki yang bersongkok. Jam tangan kepunyaannya jelas menarik perhatian. Dengan warna kuning menawan, mata saya terus melekat agak lama di situ.

Sesuatu yang pelik. Hati saya berdebar-debar. Benarkah apa yang saya lihat?

Di atas muka jamnya tertulis dengan huruf besar warna kuning : F.U.C.K

Saya berfikir sejenak. Memikirkan tindakan apa yang perlu saya ambil. Saya tegur murid itu dengan berhemah. Bertanya di mana dia membeli jam itu. Siapa yang membelikan jam itu dan pelbagai lagi. Saya kecewa. Jelas menurut katanya, ibu bapanya seperti tidak kisah dia membeli jam sebegitu. Sayang.

Kisah kedua :

Saya sedang mengajar Bahasa Malaysia tahap 2. Murid ini duduk di hadapan sekali. Betul-betul di hadapan meja saya. Mata saya meliar melihat tingkah laku mereka yang sedang menyiapkan kerja. Tangan saya gatal pula ingin meraba bekas pensel di hadapan murid tersebut. Satu lagi perkataan yang mengundang rasa debar di hati : No. 1 Cool Dog.

Saya tidak berlengah lagi. Ini sudah kali kedua kesabaran saya diuji. Saya mula mengeluarkan segala hujah dan fakta bagi menyokong bantahan saya terhadap perlakuan mereka ini.

Mungkin mereka kurang faham. Tetapi, saya berdoa semoga mereka akan faham juga suatu hari nanti bahawa kita semakin dihimpit dengan ideologi yang sedikit demi sedikit membawa kita tersasar dari landasan yang sedang dilalui.

Sebagai guru dan ibu bapa, saya mohon; bersikaplah lebih sensitif terhadap tingkah laku anak dan murid anda di dalam kelas. Perhatikan atas bawah kiri kanan mereka.


Kita mampu mengubahnya kerana kita arkitek bangsa. Rosak akhlak pemuda pemudi, runtuhlah tamadun bangsa dan agama.

Wallahualam.

0 comments: