BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Followers

Popular Posts

19 November 2011

Sebelum Senja (Bab 1)

Kisah Ali dan alam

Aku merasakan Tuhan tidak pernah berhenti menguji. Bahkan, kurasakan seolah-oleh Tuhan sudah tidak sayang lagi kepadaku dan kehidupan dunia ini tiada erti lagi untukku. Tetapi, aku masih ingat pesan bapak, Tuhan bukan tidak adil. Tuhan bukan tidak sayang. Tuhan mahu hamba-Nya tidak lupa dan sentiasa mencari-Nya. Dahulu, aku menganggap kata-kata bapak hanya sisipan merawat hati tetapi kini aku sedar, kata-kata bapak itu bukan sekadar kata-kata.

Aku selalu terpesona melihat alam. Padaku alam mempunyai keunikan dan keistimewaan Apabila alam diamati dan hujan dihayati, aku seolah-olah merasakan itu adalah bicara Tuhan. Kadangkala Tuhan marah dan kadangkala Tuhan menyokong. Hujan selalu membisikkan suara halus yang menenangkan jiwa dan matahari yang muncul selepasnya biasanya kelihatan seperti anak kecil yang tersenyum. Mulus, tenang dan tiada dosa. Aku akan mengintai matahari daripada sebalik jendela bilik. Tidak lama, akan kudengari deringan loceng basikal Ali. Kami akan ke Pantai Kemang. Mencecahkan kaki di hujung air, melompat saat ombak datang dan berlari meninggalkan kesan tapak kaki di pasir. Kami akan terus berlari hingga hujung dan apabila kami menoleh ke belakang semula, jejak kami sudah tiada dan Ali akan berkata, itulah masa lalu kita, Karim. Masa sedih. Biarlah air laut menghapuskannya. Kita akan terus berlari. Berlari menggapai mimpi. Waktu itu aku seperti memandang bidadari di sebalik besarnya hati Ali.

Aku selalu berfikir bahawa Ali dan alam memang tiada bezanya. Bukanlah kerana namanya yang bermula dengan awalan dua huruf yang sama tetapi kerana sifat Ali itu sama sahaja seperti kegilaanku terhadap alam. Alam selalu memberiku ketenangan dan Ali selalu memdatangkan kegembiraan. Mungkin juga Ali bidadari dan alam ini syurga. Ah, alangkah bahagianya. Apabila kami keluar menyusur pantai, dia akan sentiasa mengajakku berlari. Jika kegilaanku terhadap alam, Ali pula gila berlari.

Kami bersekolah di SMK Kuala Kemang. Satu-satunya sekolah menengah yang paling dekat dengan Kampung Kurik. Kami berjalan kakil setiap pagi melalui jalan kampung dan melintasi Pekan Kuala Kemang sebelum tiba di sekolah. Kebanyakan murid di sekolah ini adalah daripada keluarga nelayan. Begitu juga Ali. Cuma ayahku mengambil upah menoreh getah.

“Murid-murid, kamu semua akan mengambil peperiksaan SPM pada tahun hadapan. Oleh itu, kamu perlu berpegang teguh kepada impian dan cita-cita kamu. Baik, sebelum kita mulakan pelajaran, cikgu ingin bertanya soalan.” Mata Cikgu Hafizah, guru kecil molek yang mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu itu memandang ke seluruh kelas. “Baik. Cikgu mahu kamu beritahu tentang cita-cita kamu. Kita mulakan dengan Ali.” Ali bangun perlahan-lahan. Aku tahu dia pasti mengatakan cita-citanya mahu menjadi jurutera. Mengapa aku berkata begitu? Nanti aku ceritakan. Ada kisahnya mengapa dia mahu benar menjadi jurutera. “Karim, beritahu kelas apa cita-cita kamu?” Suara Cikgu Hafizah agak kuat. “Saya mahu jadi guru.”, jawabku tegas. Aku duduk semula sambil memandang Ali. Ada senyum makna di bibirnya. Saat itu aku terfikir, mengapa Ali tidak mahu menjadi pelari? Bukankah dia gila berlari.

Sebelum Senja (Promo) >>>>> Sebelum Senja (Bab 2) 

0 comments: