BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Followers

Popular Posts

09 October 2010

Pakaian Guru Pendidikan Jasmani

Berita ini telah lama disiarkan tetapi cikgu baru 'diberitahu' semasa menggeledah laman berkaitan pendidikan jasmani bagi menyiapkan assingnment yang 'tertangguh'. Guru-guru dan murid-murid dibenarkan memakai baju Pendidikan Jasmani selepas masa Pendidikan Jasmani sehingga tamat waktu persekolahan berdasarkan surat kebenaran khas yang dikeluarkan oleh Pejabat Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia pada 26 Julai 2010 yang berkuatkuasa serta-merta.sumber : http://www.moe.gov.myKP/KPPM/5 (49)

KEBENARAN KHAS KEPADA GURU-GURU DAN MURID-MURID YANG MELAKSANAKAN MATA PELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN (PJK) MEMAKAI PAKAIAN RASMI SUKAN SEPANJANG HARI BERKENAAN.


Adalah dimaklumkan bahawa dalam Mesyuarat Jawatankuasa Induk Pembangunan Sukan Sekolah yang dipengerusikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran pada 17 mac 2010 telah memutuskan bahawa Surat Siaran tentang pakaian sukan sekolah perlu dikeluarkan dalam usaha memperkasakan sukan dan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) di sekolah.

2. Sehubungan itu, semua guru dan murid di sekolah rendah dan sekolah menengah yang melaksanakan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan dikehendaki memakai pakaian yang sesuai seperti berikut

2.1 Guru - Memakai T-Shirt berkolar, Seluar Sukan (Track-Bottom) serta memakai kasut sukan dan berstokin putih.

2.2 Murid - Memakai T-Shirt berkolar atau tidak berkolar, Seluar Sukan (Track-Bottom) serta memakai kasut sukan dan berstokin putih.

3. Lanjutan daripada perkara di atas, Kementerian Pelajaran Malaysia juga telah bersetuju memberi kelonggaran kepada guru-guru termasuk juga murid0murid yang melaksanakan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) untuk
memakai pakaian sukan sepanjang hari berkenaan.

4. Sila maklumkan kandungan Surat Siaran ini kepada pegawai yang bertanggungjawab di Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah, Pengetua dan Guru Besar di bawah pentadbiran Y.Bhg Dato'/Datuk/Datin/Tuan/Puan.

Sekian, terima kasih.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

t.t
TAN SRI DATO' HJ. ALIMUDDIN BIN HJ. MOHD DOM
Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia0 comments: